DİYARBAKIR – Diyarbakır’ın merkez ilçelerinden Yenişehir’de 42 mahalle bulunuyor. Yenişehir ilçesi Ofis, Vilayet gibi şehrin yoğun ve işlek semtlerine sahip. 2019 Yerel Seçimleri’nde HDP’den aday olan Belgin Diken, yüzde 62.3 oy alarak Belediye Eşbaşkanı seçildi. Ancak 5 ay sonra Diken’in yerine Yenişehir Kaymakamı Murat Beşikçi kayyım olarak atandı. Kayyımla birlikte görevden alınanların arasında Yenişehir Belediyesi Meclis üyesi Safiye Akdağ da bulunuyordu. Akdağ, 2024 yerel seçimleri için DEM Parti’nin Yenişehir Belediyesi eşbaşkan adayı olarak seçildi.
Akdağ kayyım yönetiminin yarattığı tahribata ilişkin, “Biz 2019’da devraldığımızda da kayyımın yarattığı tahribatlar çok fazlaydı. Fakat bu sefer çok farklı işliyor. Yani bizim halka hizmet etmemize engel olmak için halkın lehine kullanacağımız her şeyi devrediyorlar ve devre dışı bırakıyorlar” dedi.
Safiye Akdağ ile Yenişehir Belediyesi eşbaşkan adayı seçilmesini, sahadaki gözlemlerini ve projelerini konuştuk.
‘YARIM KALAN İŞLERİMİZİ TAMAMLAYACAĞIZ’
Aslen Batman doğumlu olan Safiye Akdağ, 2018 yılından beri Diyarbakır’da yaşıyor. Çocukluk yıllarından itibaren parti çalışmalarında görev alan Akdağ, 1992 yılında aktif olarak HEP, DEP ve HADEP’te gençlik ve kadın kollarında görev aldı. 1998-2000 yılları arasında Mezopotamya Kültür Merkezi Tiyatro Biriminde, 2000-2003 yılları arasında da İstanbul Kürt Enstitüsü’nde yöneticilik yaptı. İşletme fakültesinden mezun olan Akdağ, 2019 seçimlerinde Yenişehir Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nde 5 ay meclis üyeliği yaptı. 5 ayın ardından atanan kayyımlar ile görevinden alınan Akdağ, DBP Genel Merkez PM üyeliği, ardından MED TUHAD-FED yöneticiliği yaptı.
16 yaşında HEP ile başlayan parti çalışmalarının bugün DEM Parti ile devam ettiğini belirten Akdağ şunları söyledi: “Benim için kadın özgürlükçü, doğaya değer veren, demokrasiye değer veren tek parti DEM olduğu için buradayım. Aynı zamanda tüm halklara, tüm inançlara eşit mesafede yaklaşan tek parti de DEM’dir. 2019 yılında Yenişehir’de meclis üyesi olarak görev aldım. Kayyım atanmasıyla yapmak istediğimiz birçok şey yarım kalmış oldu. Kayyım ile yarım bırakılan çalışmaları tamamlamak için Yenişehir’den aday oldum.”
‘BELEDİYE’YE AİT KURUMLAR USULSÜZCE DEVREDİLDİ’
Kayyım atanması ile Yenişehir’de bir sürü usulsüzlük yapıldığını söyleyen Akdağ, “Belediyeye ait olan ve halka hizmet etmek için açtığımız tüm kurumlarımız kapatıldı, devredildi ya da satışı gerçekleşti. Daha geçen hafta, Makine İkmal şantiyesinin arsasının bir yıl önce özel bir şirkete satıldığını öğrendik. Arsada bulunan iş makinelerinin nereye götürüldüğünü sorduğumuzda da cevap alamadık. Herhangi bir yasal belgeniz var mı diye sorduğumuzda da bunların cevabını hiçbir şekilde alamadık.”
Yenişehir ilçesinde bulunan bir kreşin de 26 Mart tarihinde devredildiğini söyleyen Akdağ, belediyeye ait birçok kurumun Diyanet İşleri Başkanlığı’na, Milli Eğitim Kurumu’na ve Kaymakamlığa devredildiğini belirtti.
‘DEPREMZEDELERE İÇİN TOPLANAN BEYAZ EŞYALAR SEÇİM ÇALIŞMASI KAPSAMINDA DAĞITILDI’
Akdağ, 2019 yılında belediyeyi devraldıklarında, 2016’da atanan kayyımların da tahribata neden olduğunu anlattı. 2016’da atanan kayyımların belediyeyi borçlandırdığını belirten Akdağ, “Biz 2019’da devraldığımızda da kayyımın yarattığı tahribatlar çok fazlaydı. Fakat bu sefer çok farklı işliyor. Yani bizim halka hizmet etmemize engel olmak için halkın lehine kullanacağımız her şeyi devrediyorlar ve devre dışı bırakıyorlar. Şu anda kasada zaten hiçbir şekilde para yok. Bütün bunlarla birlikte işte tablet alımı, gıda alımı, mal alımı adı altında pazarlık usulüyle ihaleler yapılıyor. Belediyenin bütçesiyle alınan tabletler ve gıda malzemeleri AK Partili adayın seçim çalışmaları için dağıtılıyor” diye konuştu.
Seçim çalışmaları kapsamında belediyede toplanan beyaz eşyalarında dağıtıldığını belirten Akdağ, şöyle devam etti: “Depremzedeler için gönderilen ve depoda bulunan buzdolabı, televizyon ya da çamaşır makinesi gibi büyük beyaz eşyaların da depolardan çıkarılarak insanlara seçim sürecinde dağıtıldığını öğrendik. Yani gerçekten bir facia yaşanıyor. İnsan düşündüğünde sırf bize zarar vermek için ve sırf seçimi kazanmak adına halka ait olan bütün mal varlıkları yandaşlara dağıtılıyor.”
‘GENÇLERİN ÜRETİCİ OLACAĞI PROJELERİMİZ VAR’
Belediyeyi kazandıkları takdirde hayata geçirecekleri projeleri dile getiren Akdağ, yaptıkları mahalle çalışmalarında Yenişehir sakinlerinin kendilerinden gençler için istihdam istediğini belirterek şöyle devam etti: “Halk bu süreçte bizden, gençler için özellikle istihdam alanlarının oluşturulmasını ve madde bağımlılığına karşı gençleri korumak için projeler üretilmesi istedi. Gençlerin birçoğu ekonomik krizle boğuşurken ya uyuşturucu tuzağına düşüyor ya da Avrupa’da işçi olabilmek için gidiyor. Madde bağımlılığı ve fuhuş yoluyla iradeleri yok edilmeye ve etkisizleştirilmeye çalışılan gençlere psikolojik destek ve tedavi edilmelerine yönelik çalışmaların ivedilikle gerçekleştirilmesi, rehabilite sürecinde kültürel, sanatsal ve spor aktivitelerine ağırlık verilmesi, ailelerinin madde bağımlılığı konusunda eğitim ve psikolojik destek almalarının sağlanması yine öncelikli hedeflerimizden olacaktır. Hem ilçede hem de Kürdistan’ın tamamında inanılmaz bir göç var. Bu yüzden gençlere yönelik istihdam sağlayabileceğimiz kooperatifler oluşturacağız. Yani gençler üretici olacak. Özellikle Bölgedeki STK’lar ile de dayanışarak bu projeleri yaşama geçireceğiz.”
‘KADIN YAŞAM EVLERİNİ YENİDEN AÇACAĞIZ’
Kadınlara yönelik projelerini dile getiren Akdağ, “Kadın yaşam evlerini yeniden kuracağız. Çocuk yaşta evlilikleri, şiddeti önlemek için ihbar hatlarını yeniden hayata geçirip tüm şikâyetlere karşı baro ve kadın kurumları ile hareket edeceğiz. Doğa ve kadını buluşturan etkinlikler, organik tarım ve şifalı bitkiler konusunda eğitimler, üretim aşamasından sonra elde edilen ürünlerin kooperatifler ve kadın festivallerinde kurulacak standlar yoluyla satışlarının gerçekleştirilmesini hedefliyoruz. Çalışan kadınların çocuklarını bırakabilecekleri kreşler açacağız. Zorlu yaşam koşulları nedeniyle sağlık sorunu yaşayan kadınlar için mahalle ve köylerde gezici sağlık ekipleri ile hem sağlık eğitimleri hem de genel sağlık taramasının gerçekleştirilmesini sağlayacağız. Yine sağlık açısından önemli ücretsiz pilates, yoga, aerobik vb. spor etkinliklerini gerçekleştirecekleri sosyal tesisler inşa edeceğiz” dedi.
‘TARIM ARAZİLERİ EKOLOJİK YÖNTEMLER İLE DEĞERLENDİRİLECEK’
Yenişehir’de köy statüsüne girmeyen çok geniş tarıma elverişli arazilerin bulunduğu mahallelerin olduğunu belirten Akdağ şunları kaydetti: “Bu arazilerde kadınların ve gençlerin üretim yapması için yeni modeller üretmek lazım. Şehrin içinde tarıma elverişli bu alanları betonlaştırmak yerine modern ve ekolojik yöntemler ile mercimek, buğday, meyve vb. yetiştirmek için kullanacağız. Ve bu ürünleri kooperatif yoluyla halk marketlerinde satışa sunacağız.”
KÜLTÜR, SANAT, EĞİTİM PROJELERİ
Projelerini anlatmaya devam eden Akdağ, üniversiteye hazırlanan ve dershaneye gidemeyen gençler için etüt salonları ve dersler verileceğini kültür-sanata dair adımların atılacağını da belirterek şöyle devam etti: “Bir halkın kimliğini oluşturan dil, kültür ve sanatın, geleceğimizi yaratan çocuklar ve gençler ile buluşturulması gerekiyor. Ücretsiz Kurmanci-Zazaki dil kursları, enstrüman dersleri, tiyatro eğitimleri ve aynı zamanda çocuklar, gençlere yönelik kültür ve sanat etkinliklerinin gerçekleştirilmesi için alanlar oluşturacağız. Engelsiz Yaşam Parkı projesi ile tüm çocukların bir arada aileleriyle zaman geçirebileceği, çizgi film gösterimleri, tiyatro ve müzik etkinliklerinin yapılacağı parkın inşasının gerçekleştirilmesi de projelerimiz arasındadır.”